Határtalanul pályázat - Erdélyi tanulmányi kirándulás
Horváth Tünde 2018-09-06

Erdélyben jártunk

Az előző tanév folyamán beadott Határtalanul pályázat sikerrel zárult. Ezért 2018.09.03. és 09.05. között iskolánk 7. osztályos tanulói teljes ellátású erdélyi tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek az összes költségét a pályázat fedezte.
Az első nap során, miután átléptük a trianoni magyar határt és megérkeztünk Romániába, először Nagyvárad és Kolozsvár nevezetességeit tekintettük meg. Estére értük el a Magyarlónán található szállásunkra. A második napon a tordai sóbányát, és Torockó népi emlékeit ismerhettük meg. Ezen a napon meglátogattuk még Nagyenyedet, Gyulafehérvárat és Déván Böjte Csaba által vezetett gyermekotthont. Utána érkeztünk meg a Csernakeresztúron lévő szállásunkra. Az utolsó napon, a hazafelé vezető úton megcsodáltuk a vajdahunyadi várkastélyt, és megálltunk emlékezni Aradon a vértanú tábornokokra.
Utazásunk során több helyen koszorúztunk meg a magyar emlékeket, fejet hajtva dicső elődeink előtt. Csodáltuk a tájat, megismerhettük földrajzát, ökológiáját, a hegyeket, völgyeket, a köztük kanyargó folyókat, patakokat. Hallgattuk az idegenvezetőt, aki bemutatta a meglátogatott helyszínek történelmét, hagyományát, művészetét, felhalmozott értékeit, kincseit. Mesélt történeteket, legendákat, érdekességeket. Láthattuk a múltat és a jelent. Utazva tanulhattunk az iskola falain kívül, számunkra kilépett Erdély a könyvekből a valóságba.
Az eseményről készült képek itt találhatók.
Videófilm a kirándulásról.

Horváth Tünde

 

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)