HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT

2018-2019-es tanév pályázata - Erdélyben jártunk

Az előző tanév folyamán beadott Határtalanul pályázat sikerrel zárult. Ezért 2018.09.03. és 09.05. között iskolánk 7. osztályos tanulói teljes ellátású erdélyi tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek az összes költségét a pályázat fedezte.
Közzétett hírek a kirándulásról.

Videófilm a kirándulásról.

Előkészítő szakasz 2018.06.20.

Erdély élményszerű bemutatására került sor az internet és projektor segítségével. A diákok információkat szereztek az úticél földrajzi, biológiai jellegzetességeiről, a kirándulás tervezetéről, az utazás alatti viselkedési szabályokról. Megismerték Erdély történelmének eseményeit a tanulmányaikra építve, valamint új tananyagként a trianoni döntés hatásait. A szerzett tudásukról számot adtak, majd ellátogattunk osztálykirándulás keretében a várpalotai Trianon Múzeumba, ahol az idegenvezeto segítségével tovább bővítették ismereteiket.
A képek ide kattintva érhetők el.

A kirándulás 2018.09.03. - 2018 09.05.

Indulás Nemesvámosról, a következő megálló Litér, - litéri általános iskolásokkal együtt utaztunk. Ártándnál léptük át a magyar - román határt. Első határon túli megálló Nagyvárad. Itt megtekintettük a Szent László, templomot, Sas Palotát, főteret, Sebes-Kőrős folyót, Ismeret szereztünk a város történelméről, művészettörténetéről, etnikai összetételéről, Ady Endre költőről a Holnap irodalmi társaságról. A Király-hágón átvezető út során Erdély földrajzáról, biológiájáról kaptunk információkat.
Kolozsváron Mátyás király szobrát, szülőházát, Bocskai István szülőházát látogattuk meg. Történelmi nagyjaink emlékhelyein felidéztük tevékenységüket. Ezután a Szent Mihály templomot, Szamos folyót, a várfalat, a céhek szerepét és a szabók bástyáját ismertük meg, A Házsongárdi temetőben Dsida Jeno költő sírját megkoszorúztuk. Este Magyarlónán vacsoráztunk és elfoglaltuk a szállást.

Reggeli után a Tordai hasadék felé utazva az idegenvezető - Tiponucz Tibor - jóvoltából, földrajzi, biológiai, történelmi, irodalmi ismereteinket bővíthettük, Tordán a város történelmi szerepe, a só kialakulásának geológiai körülménye, a sóbánya története, a technikai eszközei, a bányászat került bemutatásra. Torockón a népművészeti múzeum, használati tárgyai, hímzések, viseletek nyűgöztek le minket, majd megkoszorúztuk az 1848-49-es hősök emlékművét. Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumot és a Vártemplomot csodáltuk meg, Itt is megkoszorúztuk az1848-49-es hősök emlékművét. Gyulafehérváron megnéztük az erdélyi érsekség székhelyét, a Székesegyházat, megkoszorúztuk Hunyadi János sírját. Megtekintettük az erdélyi fejedelmek temetkezési sírhelyeit, Sétálunk a sétány szoborcsoportjai között a Károly kapukig.
A Maros folyó völgyében tovább haladva Déván találkoztunk a Dévai Szent Ferenc alapítvány néhány diákjával és az otthon egyik dolgozójával. Megismerkedtük Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított a gyermekotthon tevékenységével, céljaival, a működésével. Megtudtuk, hogyan zajlik az élet a gyermekotthonban. Megismertük a családok napirendjét, Adományokkal, ajándékokkal és az otthonban lakó gyermekek által készített tárgyak megvásárlásával támogattuk őket. Este Csernakeresztúron vacsoráztunk és szálltunk meg.

Reggeli után Vajdahunyadra indultunk. Megnéztük a várat, annak termeit, a kiállított tárgyakat, eszközöket, művészeti, és történelmi emlékeit, a Hunyadi család jelentőségét, szerepét Magyarország és Erdély múltjában. Aradon, az aradi vértanúk emlékhelyénél fejet hajtottunk a hősök előtt, megemlékeztük az 1848/49-es eseményekről, és a kivégzett katonai vezetők szerepével, majd elhelyeztük a tiszteletünk koszorúját.
Ezután hazafelé vettük az utunkat, Battonyánál léptük át a magyar határt. Litéren elbúcsúztunk útitársainktól a litéri diákoktól, majd rövid idő múlva megérkeztünk a nemesvámosi iskolához, a három nappal korábbi indulási helyünkhöz.
Az utazás képei ide kattintva érhetők el.

Lezáró - értékelő szakasz 2018.11.09.

A diákok felidézték a kirándulás egy-egy napjának programját általuk készített prezentáció segítségével. Megnéztük az útinaplókat és értékeltük azokat, majd bemutatták az út során megoldott feladatokat. Fórum keretében beszélgetünk a tapasztalataikról, ahova meghívtuk a 6. osztályos diákokat is, akik a jövő tanévben szeretnének utazni. A diákok elmesélték a legvidámabb, legérdekesebb élményeiket. Megnézték az általuk készített fotókat, majd az úttal kapcsolatban kitöltötték a kérdőívet.
A képek ide kattintva érhetők el.

Horváth Tünde

 

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)