Rovásírás
Horváth Tünde 2010-03-09

Hagyományőrzés - a magyarok ősi írása

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában a tanév rendjében meghírdetett programokon kívül még számos lehetetőséggel élhetnek a diákok.
A magyarságról szóló faliújsághoz kapcsolódóan rovásírás megfejtő versenyre került sor, amelyre az első osztályostól a nyolcadikosig jelentkeztek tanulók. A szöveg elolvasásához természetesen szükség volt az ábécére is, amit kézhez kaptak a diákok. A kódtáblával már értelmet nyertek a jelek, és előbújtak mögőlük a költők szavai. Petőfi Sándor Magyar vagyok versének első versszaka, és Kányádi Sándor Kicsi faluból való verse.

Az eredmény hírdetésre az iskola gyűlésen került sor, ahol aprócska ajándékot kaptak a hibátlan megoldást, és a leadási határidőt betartók. Boszorkányos ceruzát vehettek át Éberhardt Ilona tanárnőtől, hogy a vállalkozó kedvük ne csökkenjen a szövegek megfejtésében. Horváth Tünde tanárnő dícsérő szavait is meghallgatták, amelyben megköszönte, hogy időt és fáradtságot szántak a több ezer éves, ősi magyar írásunk megismerésére.
A helyes megfejtők a következők: Farkas Szabolcs 1.o., Kovács Anita 3. o., Váradi Tamás 3. o., Kovács Ildikó 3. o., Faller Bettina 4. o., Eigner Beatrix 4. o., Farkas Lili 5. o., Németh Csaba 5. o., Csizmadia Zsuzsanna 5. o., Baumgartner Bence 5. o., Suller Levente 5. o., Eigner Edina 7. o., Hamvas Eszter 7. o., Szoboszlai Kristóf 7. o., Bors Rebeka 8. o., Németh Bence 8. o., Szabó Balázs 8. o..

Rovásírásról bővebb ismeretek, rovásírás tankönyv az interneten itt érhető el.
A betűkészletek, hogy szövegszerkesztővel - számítógéppel is írható legyen, innen tölthető le.
A Forrai Sándor Rovásíró Kör honlapja itt érhető el.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)