1956-RA EMLÉKEZTÜNK
Horváth Tünde 2009-10-23

1956. október 23-ról, 2009. október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepélyes megemlékezésére Nemesvámoson a kopjafa melletti kereszteződésben került sor október 23-án délelőtt 10 órakor. Az utcák összefogódzásában találkozott a múlt és a jelen. Oda mentek, akik emlékezni akartak a zsarnokság elleni harca, amikor egy nép felemelte a fejét, és megpróbálta lerázni magáról a reménytelenséget.

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a múltidézés, amit Sári Lajos polgármester beszéde követett. Ebben kiemelte 1956 fontosságát, a mának is irányt mutató szerepét. Ezután a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos tanulói drámai erővel idézték fel egy politikai fogoly életét. A színdarab átnyújtott a jelenlevőknek egy pillanatot a múltból. Megmutatta, hogy csak a díszletek és a jelmezek változnak, az emberi érzések nem. Tudni kell embernek maradni. Fontos a hit, a kitartás, az igazság, a becsület. Az utolsó mondatok kereszt alakban rendezett gondolatai az időtlenségből küldött figyelmeztető üzenetként hangzottak el - "Látjátok feleim szem'tekkel, mik vagyunk? Íme, por és hamu vagyunk."

A kopjafánál a jelenlevők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Nemesvámos nevében a település vezetői, majd az 1956-os vidéki szabadságharcos veteránok, a pénzügyőrség képviselője, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, a cserkészek, és Nemesvámos lakói is. A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

A várakozás és a készülődés pillanatai ide kattintva tekinthetők meg.
Az esemény képei itt érhetők el.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)