Hagyományaink
Horváth Tünde 2013-05-17

Májusfa kitáncolása

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.
A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal díszítették. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illet egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket.
Napjainkban a májusfaállítás még mindig divatos szokás.
A májusfák kidöntése együtt járt nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. A legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek.

A nagyok tánccsoportja kitáncolta iskolánk szimbolikus májusfáját. Harmonikán kísért Néninger Henrik. Akinek ezúton is köszönjük az egész éves munkáját.
A 2012-2013-as tanév utolsó fellépése alkalmából elbúcsúztunk két táncosunktól, akik 5 évig velünk táncoltak.
Köszönjük Csizmadia Zsuzskának és Szabó Orsinak az 5 éves kitartó munkájukat, a fellépéseken és a próbákon nyújtott kiemelkedő teljesítményüket.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)