PROGRAMAJÁNLÓ 4. (júl. 10.-12.)
Horváth Tünde 2009-07-06

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, júl. 10.-12.

A hagyományosan minden évben július második hétvégéjén tartott, 1985 óta megrendezett Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programsorozat a középkori királyi város, Visegrád fénykorának hangulatát, Károly Róbert és Nagy Lajos királyok uralkodásának idejét eleveníti fel.

A fesztivál minden napján délelőtt királyi menet indul a katolikus templomtól a királyi palotáig . A XV. századot idéző, korhű kosztümökbe öltözött szereplőket páncélos lovagok és díszes kíséret követi. A palota udvarán kialakított pályán naponta többször másfél órás lovagi tornát nézhet végig a közönség. A torna során idegen lovagok, csehek, lengyelek, bajorok, olaszok küzdenek meg egymással, valamint a magyar Szent György lovagrend tagjaival.

A palotajátékokhoz kapcsolódó, a középkori vásárok hangulatát idéző kísérőrendezvények ingyenesek. A királyi palota előtt található Fő utcában, a Salamon-torony utcában, valamint az alsó vár udvarán a régi mesterségek művelői mutatják be és árulják termékeiket. A palota előtti parkban játszóház és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, míg a parkszínpadon bábelőadások, vásári komédiások, mutatványosok, táncbemutatók, régi zenei koncertek szórakoztatják a látogatókat. A királyi palota főbejáratával szemben a XIV-XV. századi, korhű katonai táborban a lovaglást, az íjászatot és a lándzsavetést próbálhatják ki az érdeklődők.
A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

 

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)