Határtalanul pályázat - kirándulás
2021-10-15

ERDÉLYBEN JÁRTUNK

A Határtalanul pályázat keretében iskolánk nyolcadikos diákjai a nyáron Erdélybe látogattak el.

1. NAP. 2021.08.16.

Hétfőn hajnalban izgatottan indultunk el úticélunk felé. A sok-sok hátrahagyott kilométert két megállóval színesítettük. Elsőként Marosillyén álltunk meg, ahol rendhagyó történelemóra keretében bepillantást nyerhettünk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházába és életébe, akinek a nevéhez Erdély aranykora fűződik. A gyerekek figyelmét játékos kvíz feladat tartotta fenn, majd néhányan korhű ruhákba bújva idézték a korra jellemző viseletet. Következő állomásunk Déva város fölé emelkedő Déva várának megtekintése volt. A 250 méter magas csúcsra felvonóval érkeztünk meg, miközben csodás látvány tárult elénk. A vár tövében rövid történelmi és szépirodalmi ismertetőt hallhattunk. A mindenki számára ismert Kőműves Kelemen balladája kézzel foghatóvá vált a vár körül tett sétánk során. Kicsit megfáradva tértünk vissza buszunkhoz, amivel tovább haladunk szállásunk, Nyikómalomfalva felé. Utazásunk biztonságát két remek sofőrünk biztosította.

2. NAP - 2021. 08.17.

A mai napunk fél 7-kor indult egy kiadós reggelivel, aztán útra keltünk, s egy óra buszozás után megérkeztünk Szentegyházára. Az Emőke panziótól traktorral indultunk a Madarasi Hargita meghódítására. A traktoros túrát követően közel 2 km gyalogsétával elértük az 1801 méteres csúcsot. Székelyföld közepén állva mindenkit megérintett a hely szelleme és az elénk táruló látvány. Idegenvezetőnktől a kopjafák jellegzetes motívumairól hallhattunk. A hegyről leérve finom ebéddel vártak, majd újra elindultunk, hogy elérjük a Vargyas szorost. Vadregényes környezetben, lengőhidakon átkelve, gyökerekbe kapaszkodva elértük az Almási barlangot. Az út kihívásaival mindenki ügyesen megbirkózott és elértük a napi 30.000 lépésszámot. Fáradtan de élményekkel telve térünk vissza szállásunkra.

3. NAP - 2021. 08. 18.

A mai napon borús reggelre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket. Útnak indultunk és Székelyudvarhelyen egy emlékparkban kezdtük a programunkat. A park híres mellszobrai között sétálva kaptak a gyerekek egy feladatot. Bethlen Gábor szobránál egy litéri és egy nemesvámosi diák koszorút helyezett el. Következő látnivalónk egy millenniumi emlékmű megtekintése volt. Majd ismét buszra szálltunk és idegenvezetőnktől az elénk táruló táj bemutatását hallhattuk. Rövid időre megszakítottuk utunkat, ugyanis megálltunk a homorádfürdői borkővíz kóstolónál. Következő úticélunk Csíksomlyó volt, ahol a templomba belépve csodás látvány fogadott mindenkit. Néhány perces elcsendesedés után folytattuk kirándulásunkat a sepsibükszádi általános iskolához, ahol szeretettel vártak minket. Az iskola épületébe is betekinthettünk és a focipályát is kipróbálhatták a focistáink. Jó hangulatú mérkőzést láthattunk, ahol a helyi és a mi csapatunk is hősiesen küzdött a győzelemért. Utolsó programunk a mai napon a Szent Anna tóhoz vezetett. Másfél kilométeres gyalogút után értünk el a festői környezetben lévő tóhoz. Többen bizakodtak, hogy láthatnak macit, de szerencsére ebben az élményben nem volt részünk. Szállásunkra visszaérve húsleves, töltött káposzta, bécsi szelet és sütemény is várt minket.

4. NAP - 2021.08.19.

Reggel 7 órakor indultunk el a szállásunkról a Gyilkos-tóhoz, s útközben csodás tájakon átkelve hallhattuk idegenvezetőnktől a tó kialakulásához kapcsolódó legendát. Megérkezve gyönyörű látvány fogadott minket, magával ragadott a környezet szépsége. A tótól 4 kilométert sétáltunk a Békás-szorosig, az oda vezető út és a látnivalók életünk talán egyik legszebb természeti csodáit nyújtották számunkra. Utunk végén kissé megfáradva buszra ültünk és Székelyudvarhelyig utaztunk, ahol volt lehetőségünk fagyizni és sütizni. Aztán elindultunk Korond fazekasváros irányába, s közben még a buszról megnéztük Farkaslakán Tamási Áron sírhelyét. Korondon mindenki kedvére válogathatott a szép portékák között és elégedetten indulhatott vissza a szállásra. Este a Boróka néptánccsoport tanította és szórakoztatta gyermekeinket. A táncház után kvízfeladattal készültünk a gyerekeknek, mellyel a célunk az eddig itt töltött négy nap élményeinek, tudásának rendszerezése.

5. NAP - 2021. 08.20.

Koszorúzás Fehéregyházán és városnézés Segesváron! Majd indulás haza!

 

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)