Egészségnap
Horváth Tünde 2010-04-26

Az egészség megőrzése

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában 2010. április 23-án egészségnapot tartottunk.
Előadóknak az ÁNTSZ-kistérségi, illetve az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetéből kértünk fel munkatársakat.
Iskolánkban már hagyomány, hogy minden év áprilisában egy napot az egészségnek szenteltünk. Fontosnak tartjuk a tanulók egészségmegőrző szokásainak alakítását, a káros szenvedélyektől mentes életmód értékeit tükröző életvitelt. Nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre (prevencióra).
A nap folyamán, az alsó tagozaton a dohányzásról és az egészséges táplálkozásról hangzott el előadás. A tanulók játékos formában sajátították el azokat az ismereteket, melyek egészségük védelmét szolgálják. Az előadások végén egészséges zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhattak, melynek nagy sikere volt.
Felső tagozaton négy tanóra keretében hallgattak előadásokat a diákok. Szó volt a dohányzásról, önismeretről. Önismereti témák voltak 5. osztályban a serdülő kori változások, 6. osztályban a nemi higiéné, 7. osztályban a barátság, szerelem, 8. osztályban pedig a családtervezés. Új előadásként került a délutáni programba a legális drogok közül az energiaital és a vízipipa. A testdíszítésekből témaként szerepelt a tetoválás és a piercing.
Az előadók felhívták a tanulók figyelmét a fenti szerek veszélyeire, egészségkárosító hatásaikra.
Iskolánkban fontosnak tartjuk a tanulók felvilágosítását, hogy megismerjék az egészséget veszélyeztető szereket, és legyen világos számukra, hogy életminőségük jobbá tételében személyes felelősségük döntő.
A rendezvény képei ide kattintva érhetők el.

Fodor Istvánné
koordinátor

ECDL vizsga
Horváth Tünde 2010-04-26

Internet és kommunikáció modul vizsgaeredményei

A Petőfi Sándor Általános Iskolában az ECDL órákra járó 7. és 8. osztályos tanulók közül ebben a tanévben eddig minden jelentkező - 11 fő - eredményes vizsgát tett Operációs rendszer modulból és most már Internet és kommunikáció modulból is.

2010. 04. 20-án, kedden 16:30-kor az Internet és kommunikáció modul vizsgán vett részt két tanuló, Talián Zsuzsa 8. és Dávid Márk 7. osztályos diák, a Veszprémben lévő ECDL vizsgaközpontban. Mind a ketten sikeres vizsgát tettek, ezért a vizsgalapjukra a megfelelt - vizsgát tett bejegyzés került.

A tanulás és a vizsgázás azonban itt még nem ért véget, mert a START bizonyítvány megszerzéséhez négy modulból kell vizsgát tenni. (Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni. A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el. )

Az iskola nevében gratulálok nekik:
Horváth Tünde informatika tanár

Költészet napi megemlékezés Nemesvámoson
Horváth Tünde 2010-04-26

Versek délutánja

Április 11-e kitüntetett dátum a magyar költészet történetében. József Attila születésnapja, melynek tiszteletére 2010. április 16-án családias légkörben ünnepeltük meg a költészet napját a nemesvámosi Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

A műsor háziasszonya Kolti Helga művésznő volt, aki meleg szavakkal köszöntötte a költészet iránt érdeklődő közönséget.
A műsorban az óvodáskortól a nyugdíjas korosztályig képviseltették magukat a versmondók. A helyi óvodából Kozma Nikolett, a Petőfi Sándor Általános Iskolából Antal Dóra, Havelda Ádám, Strenner Márk 1. osztályos, Szűcs Richárd 7. osztályos tanulók és Fodor Istvánné pedagógus mondtak verseket. A nyugdíjas korosztályból Kövesi Sándorné és Simon Lászlóné nemesevámosi versmondók tolmácsolásában szóltak a költő sorai. Kövesi Sándor, Szatori Tibor és Molnár Csaba református lelkész megzenésített verseket adtak elő. A műsor Kolti Helga és Sári Lajos versmondásával zárult.
A délután legvégén, a versmondók emlékül könyvjutalmakat vettek át Sári Lajos polgármestertől.

A röpke egy órában a szép versek és a kellemes zene bűvöletében kicsit megfeledkezve a hétköznapi gondokról tisztelettel adóztunk a költő emlékének.
A képek ide kattintva tekinthető meg.

Fodor Istvánné

ECDL vizsga
Horváth Tünde 2010-04-08

Internet és kommunikáció modul vizsgaeredményei

A Petőfi Sándor Általános Iskolában az ECDL órákra járó 7. és 8. osztályos tanulók közül ebben a tanévben eddig minden jelentkező - 11 fő - eredményes vizsgát tett Operációs rendszer modulból. A tanulás és a vizsgázás azonban itt még nem ért véget, mert a START bizonyítvány megszerzéséhez négy modulból kell vizsgát tenni.

2010. 04. 01-én, csütörtökön 15:30-kor az Internet és kommunikáció modul feladatainak gyürkőztek neki a diákok 45 percben, a Veszprémben lévő ECDL vizsgaközpontban. Annak ellenére, hogy már nem először vizsgáztak még mindig meg kellett küzdeniük a vizsgadrukkal. A feladatok megoldása során fontos volt a tárgyi tudás, a figyelem összpontosítása, a pontos szövegértelmezés, a precíz feladat végrehajtás. A találékonyság és az ötletesség is nélkülözhetetlen szerepet játszott, főleg az Interneten való keresések feladatok során. A sikeres vizsgához minden tényezőnek teljesülnie kellett.

Összességében a tanulók kezdenek felnőni a feladathoz, kellő komolysággal viselve a vizsgázás nehézségeit. Persze hibák, figyelmetlenségek bármikor becsúszhatnak, főleg ennél a modulnál. A túlzott izgalom korlátozhatja a sikeres feladatmegoldást, blokkolva sokszor a kézenfekvő, egyszerű gondolatokat. Azonban lehetőség van a javításra egy újabb vizsgán. A vizsgalapra ugyanis csak megfelelt bejegyzés kerülhet. A sikertelen vizsgának nincs nyoma.
(Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni. A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el. )

Sikeres vizsgát a következő tanulók tettek, nekik a vizsgakártyájukba az Internet és kommunikáció modul mellé a megfelelt - vizsgát tett bejegyzés került:

7. osztályosok: Hamvas Eszter, Kéri Bettina, Kovács Krisztián, Molnár Bence, Pintér Vivien, Suller Janka, Szoboszlai Kristóf

8. osztályosok: Csizmadia Petra, Szabó Balázs

Az iskola nevében gratulálok nekik:
Horváth Tünde informatika tanár

Húsvéti játszóház
Horváth Tünde 2010-04-01

Ügyes kezek

A Húsvéti játszóház március 31-én került megrendezésre a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában. A résztvevők a húsvéti ünnepkör jegyében ügyeskedhettek, készíthettek apró ajándékokat, tárgyakat.
A diákok megismerhették a berzselést, azaz a hagyományos tojásfestésnek egyik változatát, ami más néven a levélrátétes díszítés. Manapság ezt nylonharisnya segítségével végzik, régen azonban cérnával erősítették a tojásra a levelet, így az még különlegesebb mintázatot kapott. A decoupage technikával a különböző mintájú szalvétákat, csiszolt falapokra dolgozhatták rá (szalvéta technika). A többi teremben készíthettek textilből, papírból barkaág díszeket, üdvözlő kártyát, és a húsvéti nyulat megformálhatták agyagból is.
Az alkotók délutánjának képei ide kattintva tekinthetők meg.

A német nemzetiségi tagozat sikeres szereplése a Drámafesztiválon
Horváth Tünde 2010-04-01

Jól beszélnek németül

Március 30-án a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola német nemzetiségi tagozatos diákjai az Ugodon megrendezett Drámafesztiválon vettek részt, ahol bemutathatták tudásukat német nyelvből, és megcsillogtathatták előadói képességeiket színjátszásból.
Iskolánkat az 5. osztályos tanulók képviselték a versenyen, a Brémai muzsikusok című darabbal. A színpadi szereplés lámpalázát a két kísérő és felkészítő tanárnő, Heilig Franciska és Peidl Éva igyekezett csillapítani. A diákok minden tőlük telhetőt megtettek, igyekeztek a legjobb teljesítmény nyújtani. A zsűri az előadásukat jó minősítéssel jutalmazta, külön kiemelve a nagyon jó német kiejtést.
Az iskola nevében gratulálunk nekik. Köszönet illeti még a német nyelvet tanító pedagógusokat, akik az évek folyamán tanították őket.
A képek ide kattintva érhetők el.

Ovisuli
Horváth Tünde 2010-03-25

Sportfoglalkozás

Március 23-án a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában az Ovisuli program az utolsó állomásához érkezett.
A település sportcsarnokában várták a nagycsoportos óvodásokat a szervezők, Molnárné Fekete Andrea, Kovácsné Kauker Katalin tanítónők és a harmadikos diákok, akik szintén segítették a gördülékeny lebonyolítást.
A változatos, sokszínű sportfeladatokat a gyerekek nagy kedvvel hajtották végre, mert megmutathatták ügyességüket, gyorsaságukat, próbára tehették erejüket és bátorságukat.
A vidám délután képei ide kattintva tekinthetők meg.

Petőfi-kupa
Horváth Tünde 2010-03-25

Hagyományunk

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában a Petőfi-hetet hagyományosan a Petőfi futás zárta. Azonban ebben a tanévben rendhagyó módon a Petőfi-polgár avatás után, március 19-én került erre sor, ugyanis a kora tavaszi havazás miatt egy hetet halasztani kellett a futóversenyt. Másrészt kistérségi szintre kiterjesztette az iskola, és egy focitornát is kapcsolt hozzá. Vendégek érkeztek Szentgálról és Tótvázsonyból.

Az ünnepélyes megnyitó után hangulatos, zenés gimnasztikával melegítették be izmaikat kicsik és nagyok. A futóknál három korcsoport versenyezett. A lányok, és a fiúk egyaránt 1848 métert futottak. Egyéniben és csapatban évfolyamonként 1-3 helyezett érem, 4-6 helyezett oklevéldíjazásban részesült.
A labdarúgó mérkőzés a községi sportcsarnokban zajlott, ahol 2:0-ra győztek a tótvázsonyi I-II korcsoportos gyerekek a nemesvámosi Petőfi iskola ellen. A verseny után minden résztvevőt szendvics és tea várt az iskola termében. Megvendégelésüket az MTD Hungária Kft. támogatása tette lehetővé, amit ezúton is köszön az intézmény.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen Szokolainé Polyák Tünde igazgatónő és Molnárné Fekete Andrea tanítónő értékelte és adta át a megérdemelt jutalmakat.
A Petőfi-kupát és az összesített sportversenyt a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola nyerte a szentgáli és a tótvázsonyi iskola előtt.
Az első igazi tavaszi délután jókedvben, vidámságban telt.

Petőfi-kupa eseményei ide kattintva tekinthetők meg.

PETŐFI-HÉT
Horváth Tünde 2010-03-16

Hagyományunk

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában kitűntetett időszak a március 15-e előtti hét.
Ekkor minden délután, programok várják az iskola diákjait, amelyek a hagyományos értékek megőrzését, a magyar nemzet összetartozását szolgálják. A tanárok szabadidejük feláldozásával szervezik és készítik elő a feladatokat.

Az idei tanévben a Petőfi-hét megnyitására március 8-án, hétfőn került sor, Szokolainé Polyák Tünde köszöntőjével. Majd a két fő szervező, Horváthné Sáry Zsuzsanna és Éberhardt Ilona tanárnők ismertették a programokat, és a csapatok összetételét. Eigner Edina 7. osztályos tanuló elénekelte a Kormorán együttes Harangok dalát, amit Graczár Dávid 8. osztályos tanuló kísért gitárral. A refrént már az egész iskola együtt zengte.
Egész héten az első négy tanóra szünetében, az iskola rádióban, Petőfi Sándor János Vitéz művéből olvastak fel részleteket a diákok.
Hétfő délután, a szépírási versenyen, a Nemzeti dal első versszakát másolták le az érdeklődök. A hagyományos, mártogatós írásmódot idézték fel tustinta, tollszár és tollhegy használatával.
A népzene dallamai töltötték meg a keddi napot, amikor a táncházra került sor, amit Peidl Éva tanárnő és Szabó Sándor néptáncos irányított.
Szerdán a csapatok mutathatták meg tudásukat, amiről az értékelés bekerült a menetlevelükbe. Az állomások a következők voltak:
1. Kézműves foglalkozás, ahol Boldizsár Krisztina, Fodor Istvánné, Heilig Franciska, Szőllőskei Lászlóné tanárnők foglalkoztatták a diákokat. Nemzetiszínű szalagot fontak, kokárdát ragasztottak.
2. Pilvax-kávéházban Szilágyi Adrienn, Szalma Csilla, Molnárné Fekete Andrea, Kovácsné Kauker Katalin tanárnők adtak a tanulóknak versösszerakó, és szellemi totó feladatot, majd kínálták őket teával.
3. Internetes látogatás a Petőfi Sándor Irodalmi Múzeumban. Horváth Tünde és Éberhardt Ilona tanárnők kérdéseire kerestek választ a csapatok tagjai, és nézegették a relikviákat, a múzeumi tárgyakat.
4. Versmondás helyszínén Horváthné Sáry Zsuzsanna és Szalainé Kelemen Zsuzsanna tanárnők várták feladatokkal a diákokat.
Csütörtökön Éberhardt Ilona tanárnő által összeállított, a magyarsággal kapcsolatos érdekes kérdéseket kellett megválaszolni a résztvevőknek.
A péntekre tervezett Petőfi-futás és focitorna sajnos elmaradt a rossz idő miatt, ezek a következő héten lesznek megtartva.
Hétfőn, március 15-én, a nemesvámosi ünnepségen emlékeztek meg az iskola polgárai az 1848-as eseményekről. Meghallgatták Sáry Lajos polgármester beszédét, amit a hatodik osztályos tanulók műsora követett. Közreműködtek a néptánccsoport tagjai, és Eigner Edina 7. osztályos tanuló. Ezután közösen vonultak a temetőbe az 1848-as emlékműhöz. Végül a fáklyák fényénél az iskola épületén lévő Petőfi Sándor emléktáblára helyeztek el koszorút.
A keddi záró napon avatták fel Petőfi-polgárrá a búcsúzó nyolcadikosok az elsős diákokat, valamint az felsőbb évfolyamokra az idei tanévben érkezetteket. Elmondták az esküt, és magukra öltötték az iskola címeres pólóját. Ekkor került sor a Petőfi-hét értékelésére, a díjak átadására.
A kistérségi rajzpályázat díjait is ekkor adta át Horváth Tünde tanárnő, a pályázat szervezője. A téma 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és Móra Ferenc: Furulya című művének illusztrációja. A győztesek festészeti témájú könyveket kaptak. Minden díjazott oklevélben és cd jutalomban is részesül, ami a kiválasztott munkák gyűjteményét tartalmazza. A nem helyi jutalmazottak postán kapják meg nyereményüket.

Az iskola tantestülete reméli, hogy mindenki talált kedvére való programot. Köszönet mond minden szervezőnek, résztvevőnek.
A következő linkekre kattintva elérhetők a fotóalbumok. Kellemes böngészést!

Rajzpályázat képei
Rajzpályázat eredménylistája

Csoportképek, csapatok

Szépírási verseny

Táncház

Csoportos feladatok

Egyéni vetélkedő a magyarságról

Március 15-i ünnepség

Petőfi-polgár avatás, Zárás

Zrínyi Ilona Matematikaverseny
Horváth Tünde 2010-03-12

Jól logikázott - kiemelkedően szerepelt

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny az ország legnépszerűbb matematikaversenye.
Az elmúlt évben az indulók száma több mint 65000 volt. A kétfordulós verseny (területi és országos) teszt formájában kerül lebonyolításra, amin 3-8. osztályos tanulók vehetnek részt. Célja a matematika népszerűsítése. Az összeállított feladatsorokkal elsősorban a tanulók logikus gondolkodását kívánják mérni.
A 7-8. osztályos tanulóknak a 30 feladatra 90 perc áll rendelkezésükre. A feladatok szövege után öt lehetséges válasz (A, B, C, D és E) található, amelyek közül pontosan egy a helyes.

A megyei fordulóra 2010. február 19-én került sor.
A Veszprém megyében induló 197 versenyzőből a 19. helyezést érte el a nemesvámosi Petőfi Sándor Iskola 7. osztályos tanulója, Szoboszlai Kristóf.
Gratulálunk a szép teljesítményéhez.

Korábbi hírek:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)