Rajzpályázatok
Horváth Tünde 2010-06-23

Kellemes nyári időtöltés a rajzolás, és a festés. Aki kedvet érez hozzá, készülhet rajzpályázatra is. Ide gondos, kidolgozott, munkákat várnak, amit nektek kell postára adni.

RAJZPÁLYÁZATOK:

"Rajz a mentésért" - Kiíró: a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete. Határidő: 2010. 06. 30. Információkért katt ide.

"A Szeretet mindent elfogad" - Középiskolásoknak (Volt 8. osztályosok már elindulhatnak, de még az általános iskolásoknak kiírt pályázatokon is részt vehetnek.) Kiíró: NOSZA 2005 Szociális Alapellátó Nonprofit Kft. Határidő: 2010. 07. 01. Információkért katt ide.

"Berekbéli barangolás" - Kiíró: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Határidő: 2010. 09. 20. Információkért katt ide.

Ötlettel teli alkotó kedvet kívánok!
Horváth Tünde rajz tanár

Programajánló 1. (június 24. 26.)
Horváth Tünde 2010-06-23

Szent Iván-éji mulatság, magyar népszokások

Helyszín: Balatonalmádi, Szent Erzsébet Liget (Öregpark, rendezvény félkör a mólónál)
Időpont: 2010. 06. 24. csütörtök

Az este kezdődő rendezvényen elsőként tüzet gyújtanak, táncos, zenei fellépők szórakoztatják a közönséget. Majd éjszakába nyúló utcabál veszi kezdetét.

Helyszín: Veszprém, Kittenberger u. 15-17. Veszprémi Állatkert, Gulya-domb
Időpont: 2010. 06. 26. szombat

Egy felejthetetlen, tüzes estét ajánlunk Önöknek Szent Iván éjjelén... A veszprémi Gulya-dombon a hagyomány szerint Szent Iván napjához kötődő tűzugrást követően tűzzsonglőrök szórakoztatják a vendégeket, természetesen szabad tűzön készített finom ételek és tüzes italok mellett.

Magyar népszokások:

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően örömtüzeket gyújtanak, amelyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

A magyar szokások szerint régen a június hónapot Szent Iván havának is nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását - népies nevén lobogózást - a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.
A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is, mondván, aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik.
Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

 

Dolgozói kirándulás
Horváth Tünde 2010-06-21

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola dolgozói kiránduláson vettek részt június 21-én. Sajnos az esős idő nem tette lehetővé, hogy minden tervezett programra sor kerüljön, de így is bepillantást nyerhettünk a Káli medence szépségeibe.
Az eseményről készült fotók ide kattintva érhetők el.

Ballagás és tanévzáró
Horváth Tünde 2010-06-19

Vakáció!

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában június 19-én, 9.30-kor kezdődött a ballagás és a tanévzáró.
Az időjárás szeszélyes kedve miatt, a rendezvényre az iskola épületében került sor, mert 9 órakor még csöpögött az eső. A műsort az iskola rádión keresztül hallgathatták meg a diákok.
A nyolcadikosok még utoljára végig járták a termeket, majd a hetedik osztály búcsúztatta el őket. Sári Lajos polgármester, pedig a beszédében néhány jó tanáccsal is ellátta a ballagókat. Szokolainé Polyák Tünde igazgatónő évértékelő szavai után, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat méltatta, akik könyvjutalmakat kaptak. A 2009-2010-es tanév Petőfi-díját Csizmadia Petra végzős tanuló érdemelte ki kiemelkedő tanulmányi, közösségi munkájáért és szorgalmáért. A tanévzáró utolsó eseményeként a tanulók megkapták az egész évi munkájukról szóló bizonyítványt.
Az eseményről készült fotók ide kattintva érhetők el.

Kellemes pihenést, vidám vakációt kívánok mindenkinek!
A honlap a nyár folyamán sem áll le, a programajánló működni fog.

Osztálykirándulások
Horváth Tünde 2010-06-16

A diákok számára az osztálykirándulás a tanév egyik legkedveltebb napja. A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában minden osztály június 15-én indult az országunk egy-egy részét felfedező utazásra, ismerkedett az általuk választott vidékkel. A kisebbek csak közelebbi célt választottak, a nagyobbak messzebbre terveztek és jutottak el. A linkekre kattintva ezek között az élmények között barangolhat az internetező.

1. osztály: Veszprém.
2. osztály: Káli medence, Salföld.
3. osztály: Balatonfüred, Tihany.
4. osztály: Székesfehérvár, Pákozd.
5. osztály: Sopron
6. osztály: Kőszeg, Szombathely
7. osztály: Kislőd, Sobri Jóska Kalandpark
8. osztály: Abaliget, Pécs. (Együtt kirándult a nemesvámosi és a tótvázsonyi 8. osztály.)

 

DÖK nap - Baranta
Horváth Tünde 2010-06-14

Ismerkedés a magyar hagyományokkal

A Petőfi Sándor Általános Iskola Diák Önkormányzata június 14-ére, hagyományőrző napot szervezett, ahova meghívták a veszprémi Berenhidai Huszár Péter Baranta Klub.
A baranta egy önálló magyar harcművészeti irányzat, amely a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul. Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért küzd. Ebből kaphattak egy kis ízelítőt az iskolánk tanulói.
A Sportcsarnok melletti pályán a barantások bemutatójával indult a program, ami után a diákok maguk is kipróbálhatták a látottakat a nyolc állomáson. Az övbirkózással, az íjászattal, csatacsillag hajítással, népi játékokkal, botfogatással, ostorozással, kardforgatással ismerkedhettek meg. Az ügyességet és testi erőt igénybe vevő feladatok mellett, a magyar rovásírásos szöveg megfejtése, és a magyar hagyományokhoz kapcsolódó rejtvény az elme erejét mérte meg.
Az esemény képei ide kattintva nézhetők meg.
A barantáról bővebben.
Veszprémi Berenhidai Huszár Péter Baranta Klub

 

Búcsúzik a 8. osztály
Horváth Tünde 2010-06-13

Emlékül

A Petőfi Sándor Általános Iskola most ballagó 8. osztályos tanulói június 7-én délután egy kis műsorral kedveskedtek tanáraiknak és az iskola dolgozóinak. A köszöntő verset, gitár kísérettel felhangzó kedves dallam követte. Majd a fogadalmi mondatok a jövőre készülés komoly gondolatait tárták a hallgatóság elé. Egy szívbemarkoló történet sorai után emlékül egy kivetített prezentáció diái villantak fel, amelyen ők, a ballagók szerepeltek. Ilyenek voltunk, emlékezz ránk!

Köszönetként fogadjátok jó kívánságainkat!
Az iskola diákjai és dolgozói nevében minden jót kívánok nektek életetek során!

Horváth Tünde
A prezentáció ide kattintva tölthető le.
Az esemény képei ide kattintva nézhetők meg.

 

ECDL vizsga és bizonyítvány
Horváth Tünde 2010-06-09

Prezentáció modul vizsgaeredményei,
ECDL bizonyítvány megszerzése

A Petőfi Sándor Általános Iskolában az ECDL órákra járó 7. és 8. osztályosok közül ebben a tanévben eddig vizsgát tettek Operációs rendszer modulból, Internet és kommunikáció modulból, Szövegszerkesztés modulból a diákok.
Az ECDL Start bizonyítvány megszerzéséhez már csak egy modul hiányzott, amely a prezentáció lett. (A negyedik modul szabadon választható az ECDL kínálatából.) Ebből a modulból a megméretést a nyolcadik osztályosok vállalták fel. A hetedik osztályosok a következő tanévben fognak próbálkozni.

A vizsgára 2010. 06. 01-én, 15:30-kor került sor Veszprémben az OKTKER - Nódus Kft. székhelyén levő vizsgaközpontban.
Sikeres vizsgát a következő tanulók tettek:
8. osztályosok: Csizmadia Petra, Talián Zsuzsa
Különösen fontos volt ennek vizsgának a megléte, mert így ők megkapják az ECDL bizonyítványt, a Start modulból. A vizsgaközpont kb. két hónap után, postán, ajánlva fogja kiküldeni számukra.

START ECDL BIZONYÍTVÁNYT SZERZETT (4 modulból vizsgát tett a tanévben 2 fő)

8. osztályosok:
Csizmadia Petra, Talián Zsuzsa

Gratulálunk neki!

Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni.
Az iskolánkban zajló informatika tanításról itt lehet tájékozódni.
A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el.
Összesített táblázat az iskola tanulóinak ECDL vizsgáiról itt érhető el.

Horváth Tünde
informatika tanár

 

Suzuki futóverseny
Horváth Tünde 2010-06-09

"A Nagyfutam"

A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói közül tizennyolcan vettek részt a Suzuki Olimpiának nevezett, "A Nagyfutam" futóversenyen június 5-én Csopakon. A verseny célja, hogy felhívja a gyerekek, családok és idősek figyelmét az egészséges és sportos életmódra.
A pályát a település forgalom elől elzárt utcáin jelölték ki. A mezőny 10 órakor rajtolt el. Először a gyerekek vágtak neki a távnak, akik 2 km-t teljesítettek. A beérkezésük után indultak a felnőttek, őnekik 4 km-es versenytávon kellett megméretni az erejüket.
Az iskolánk diákjai közül többen oklevelet és pólót kaptak, elért eredményük jutalmául.
A résztvevő tanulók névsora: Suller Levente, Nagy Krisztián, Kripli Richárd, Szamosi Lilla, Varga Dániel, Czvetkó Bendegúz, Krámli Tamás, Molnár Marin, Tóth Albert Martin, Mustos Rebeka, Fáth Krisztina, Vodenyák Csilla, Fábián Sarolta, Papp Dorottya, Kishalmi István, Dávid Krisztofer, Papp István, Hegyi Barnabás.
Gratulálunk neki!
A képek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Gyereknap
Horváth Tünde 2010-06-08

Kirándult az iskola

A Petőfi Sándor Általános Iskola tanárai, ebben az évben is különlegesség kívánták tenni a gyereknapon. A diákok és a nevelők Veszprémbe látogattak, ahol a Lackó Dezső Múzeum állandó kiállítását nézték meg. A Bakony Tájházban megismerkedhettek egy régebbi korszak építészetével, eszközeivel, hagyományaival és szokásaival. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet dolgozói pedig a könyvtárban vezették körbe a csoportokat, és bemutatták az intézmény szolgáltatásait. A programot az Erzsébet ligetben egy kis játék és vetélkedő zárta.
A képek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Korábbi hírek:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)