Határtalanul pályázat - kirándulás
2021-10-15

ERDÉLYBEN JÁRTUNK

A Határtalanul pályázat keretében iskolánk nyolcadikos diákjai a nyáron Erdélybe látogattak el.

1. NAP. 2021.08.16.

Hétfőn hajnalban izgatottan indultunk el úticélunk felé. A sok-sok hátrahagyott kilométert két megállóval színesítettük. Elsőként Marosillyén álltunk meg, ahol rendhagyó történelemóra keretében bepillantást nyerhettünk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházába és életébe, akinek a nevéhez Erdély aranykora fűződik. A gyerekek figyelmét játékos kvíz feladat tartotta fenn, majd néhányan korhű ruhákba bújva idézték a korra jellemző viseletet. Következő állomásunk Déva város fölé emelkedő Déva várának megtekintése volt. A 250 méter magas csúcsra felvonóval érkeztünk meg, miközben csodás látvány tárult elénk. A vár tövében rövid történelmi és szépirodalmi ismertetőt hallhattunk. A mindenki számára ismert Kőműves Kelemen balladája kézzel foghatóvá vált a vár körül tett sétánk során. Kicsit megfáradva tértünk vissza buszunkhoz, amivel tovább haladunk szállásunk, Nyikómalomfalva felé. Utazásunk biztonságát két remek sofőrünk biztosította.

2. NAP - 2021. 08.17.

A mai napunk fél 7-kor indult egy kiadós reggelivel, aztán útra keltünk, s egy óra buszozás után megérkeztünk Szentegyházára. Az Emőke panziótól traktorral indultunk a Madarasi Hargita meghódítására. A traktoros túrát követően közel 2 km gyalogsétával elértük az 1801 méteres csúcsot. Székelyföld közepén állva mindenkit megérintett a hely szelleme és az elénk táruló látvány. Idegenvezetőnktől a kopjafák jellegzetes motívumairól hallhattunk. A hegyről leérve finom ebéddel vártak, majd újra elindultunk, hogy elérjük a Vargyas szorost. Vadregényes környezetben, lengőhidakon átkelve, gyökerekbe kapaszkodva elértük az Almási barlangot. Az út kihívásaival mindenki ügyesen megbirkózott és elértük a napi 30.000 lépésszámot. Fáradtan de élményekkel telve térünk vissza szállásunkra.

3. NAP - 2021. 08. 18.

A mai napon borús reggelre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket. Útnak indultunk és Székelyudvarhelyen egy emlékparkban kezdtük a programunkat. A park híres mellszobrai között sétálva kaptak a gyerekek egy feladatot. Bethlen Gábor szobránál egy litéri és egy nemesvámosi diák koszorút helyezett el. Következő látnivalónk egy millenniumi emlékmű megtekintése volt. Majd ismét buszra szálltunk és idegenvezetőnktől az elénk táruló táj bemutatását hallhattuk. Rövid időre megszakítottuk utunkat, ugyanis megálltunk a homorádfürdői borkővíz kóstolónál. Következő úticélunk Csíksomlyó volt, ahol a templomba belépve csodás látvány fogadott mindenkit. Néhány perces elcsendesedés után folytattuk kirándulásunkat a sepsibükszádi általános iskolához, ahol szeretettel vártak minket. Az iskola épületébe is betekinthettünk és a focipályát is kipróbálhatták a focistáink. Jó hangulatú mérkőzést láthattunk, ahol a helyi és a mi csapatunk is hősiesen küzdött a győzelemért. Utolsó programunk a mai napon a Szent Anna tóhoz vezetett. Másfél kilométeres gyalogút után értünk el a festői környezetben lévő tóhoz. Többen bizakodtak, hogy láthatnak macit, de szerencsére ebben az élményben nem volt részünk. Szállásunkra visszaérve húsleves, töltött káposzta, bécsi szelet és sütemény is várt minket.

4. NAP - 2021.08.19.

Reggel 7 órakor indultunk el a szállásunkról a Gyilkos-tóhoz, s útközben csodás tájakon átkelve hallhattuk idegenvezetőnktől a tó kialakulásához kapcsolódó legendát. Megérkezve gyönyörű látvány fogadott minket, magával ragadott a környezet szépsége. A tótól 4 kilométert sétáltunk a Békás-szorosig, az oda vezető út és a látnivalók életünk talán egyik legszebb természeti csodáit nyújtották számunkra. Utunk végén kissé megfáradva buszra ültünk és Székelyudvarhelyig utaztunk, ahol volt lehetőségünk fagyizni és sütizni. Aztán elindultunk Korond fazekasváros irányába, s közben még a buszról megnéztük Farkaslakán Tamási Áron sírhelyét. Korondon mindenki kedvére válogathatott a szép portékák között és elégedetten indulhatott vissza a szállásra. Este a Boróka néptánccsoport tanította és szórakoztatta gyermekeinket. A táncház után kvízfeladattal készültünk a gyerekeknek, mellyel a célunk az eddig itt töltött négy nap élményeinek, tudásának rendszerezése.

5. NAP - 2021. 08.20.

Koszorúzás Fehéregyházán és városnézés Segesváron! Majd indulás haza!

 

Kiváló atlétikai eredmények
2021-10-10

 

Erdei iskola
2021-09-14

Szeretjük a természetet

A Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában kiemelkedő szerepet kap a természet szeretetére, az értékek megbecsülésére történő nevelés. Hagyományainkhoz híven szeptember 1-3-ig ismét erdei iskolában vehettek részt ötödikes diákjaink. A tanulókat sok érdekes program várta. Kirándulások, előadások, játékos feladatok, amelynek során megismerték Nemesvámos és környékének élővilágát, természeti szépségeit, a környezetvédelem fontosságát.

Témák:
1. nap: Délelőtt: kapcsolat az állatvilággal, a kutya. Délután: az erdők élővilága.
2. nap: Délelőtt: a mezők élővilága. Délután: geotúra.
3. nap: Vizes élőhelyek.

 

Tanévnyitó
2021-09-17

Újra becsengettek

Nemesvámoson az általános iskolában augusztus 31-én, kedden 17.00 órakor került sor a 2021/2022-es tanév megnyitójára. A tavalyi tanévnyitóval ellentétben, amikor a hangoson keresztül történt az új tanév megnyitása a korlátozások miatt, most újra az udvaron gyülekeztek a diákok és szüleik. A rövid ünnepi műsor, és az igazgatói beszéd segített ráhangolódni az iskolás hétköznapokra. Legkedvesebb pillanatnak az elsősök köszöntése bizonyult, amely során apró ajándékkal kedveskedtek a két első osztály tanulóinak tanítóik.
Az eseményről készült fotók ide kattintva érhetők el.

 

Hirdetés
2021-08-22

 

Tanévkezdési információk
2021-07-03

 

Fontos információk
2021-06-15

 

ECDL bizonyítványok
2021-06-13

2020/2021-es tanév ECDL bizonyítványai

SELECT - 7 modulos - ECDL BIZONYÍTVÁNYT SZERZETT ( 8 fő)

8. osztályosok: Csaba Patrik, Kiss Anna, Szoboszlai Csaba, Szabó Jázmin, Széphalmi Fanni.

Volt 8. osztályosok: Biki Dóra, Pongrácz Lili, Törteli Boglárka.

START - 4 modulos - ECDL BIZONYÍTVÁNYT SZERZETT ( 23 fő)

8. osztályosok: Csaba Patrik, Csobai Eszter, Eigner Misel, Gaier Eszter, Hunyadvári Balázs, Kiss Anna, Kis Violetta, Krámli Melinda, Szoboszlai Csaba, Pandúr Levente, Molnár Réka, Szabó Jázmin, Széphalmi Fanni, Talián Viola.

7. osztályosok: Baráth Richárd, Denk Olivér, Havelda Nóra, Horváth Dorottya, Kormos Roland, Nagy Liliána, Pataki Tamás, Sári Jázmin, Takács Emese.

Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni.
Az iskolánkban zajló informatika tanításról itt lehet tájékozódni.
A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el.
Összesített táblázat az iskola tanulóinak ECDL vizsgáiról itt érhető el.

Horváth Tünde
informatika tanár

ECDL vizsgaeredmények
2021-06-13

Adatbázis-kezelés, szövegszerkesztés, prezentáció modul vizsgaeredményei

Az ECDL Sophia vizsgáztató rendszerben 2021.06.10-én zajlottak a következő vizsgák Veszprémben, az OKTKER - Nódus Kft. székhelyén levő ECDL központban.

Adatbázis-kezelés
2021. 06. 10. 15:00
ECDL vizsgaközpont - 8 tanulóból 5 levizsgázott,
OKTKER KFT. (8200 Veszprém, Bartók Béla u. 12.)
8. osztályosok:
Csaba Patrik, Kiss Anna, Szabó Jázmin, Széphalmi Fanni, Szoboszlai Csaba.

Prezentáció vizsga
2021. 06. 10. 15:00
ECDL vizsgaközpont - 1 tanulóból 1 levizsgázott,
OKTKER KFT. (8200 Veszprém, Bartók Béla u. 12.)
7. osztályosok:
Varga Patrik

Szövegszerkesztés
2021. 06. 10. 16:00
ECDL vizsgaközpont - 11 tanulóból 9 levizsgázott,
OKTKER KFT. (8200 Veszprém, Bartók Béla u. 12.)
7. osztályosok: Baráth Richárd, Denk Olivér, Havelda Nóra, Horváth Dorottya, Kormos Roland, Nagy Liliána, Pataki Tamás, Sári Jázmin, Takács Emese.

Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni.
Az iskolánkban zajló informatika tanításról itt lehet tájékozódni.
A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el.
Összesített táblázat az iskola tanulóinak ECDL vizsgáiról itt érhető el.

Horváth Tünde
informatika tanár

ECDL vizsgaeredmények
2021-05-13

Prezentáció és táblázatkezelés modul vizsgaeredményei

Az ECDL vizsgáztató rendszerben 2020. decemberétől változás történt. Életbe lépet az új Sophia nevű vizsgáztatói rendszer kötelező használata. 2021.05.13-án ezen a rendszeren keresztül zajlott iskolánk tanulóinak vizsgázása is Veszprémben, az OKTKER - Nódus Kft. székhelyén levő ECDL központban.

A vizsgaközpontnak ez volt az első ilyen típusú vizsgája, azaz iskolánk diákjai tesztelték élesben először ezt a rendszert. Az új és még be nem gyakorolt eljárás miatt a szokottnál nagyobb vizsgadrukkban volt részük a résztvevőknek. Az előzetes kevés és hiányos tájékoztatás miatt a vizsgaközpont ügyintézője, a vizsgáztató, a diákok és én is - a felkészítő tanár - kíváncsian vártuk, hogyan is fog működni ez a rendszer. Nem tudtuk például mennyi feladat lesz és mekkora százalékos eredménynél lesz sikeres a vizsga. Ezt csak itt láthattuk meg. A korábbi gyakorlások, a próbavizsgák használata alatt pedig, még jó néhány hiányosságra és fejlesztésre váró problémával találkoztunk, ami szerencsére most, alig mutatkozott meg.

15 órakor - kisebb nagyobb zökkenők után - a prezentáció vizsga kezdődött el. Az elindítás okozott némi fejtörést, de sikerült megoldani a felmerült gondot. A 16 órakor kezdődő táblázatkezelés vizsgán ezt a problémát már el tudtuk kerülni az előzetes tapasztalatok után.

A diákok türelmesen és együttműködően viselkedtek, figyelmesen dolgoztak. Ez a rendszer ugyanis nem tűri a megoldás során még az apróbb hibákat, pontatlanságokat, elgépeléseket sem. Vagy tökéletes egy feladat megoldása és jár érte a pont, vagy nem, és akkor nulla lesz a feladat értékelése. Kapkodni nem lehet és nem érdemes. A végeredményt pedig az utolsó feladat megoldása után azonnal megkapja a vizsgázó, egyből megtudja, sikerült-e a vizsga, vagy sem.

Azok a diákok, akik odafigyeltek arra, amit kértem a felkészülés során, és elvégezték a gyakorlatokat, feladatokat, használták a vizsgaközpont próbavizsgáját és az általam biztosított segítségeket, pl. oktató videókat, ők kellő gyakorlatot szereztek. Nekik sikerült a vizsgájuk. Ebben a rendszerben - és a távoktatás miatt is - az önálló tanulás és gyakorlás szerepe felértékelődött. Ennek megfelelően voltak, akik nagy biztonsággal, magas pontszámmal teljesítették a vizsgát, mások pedig éppen megfeleltek. Sajnos azok, akik nem vették komolyan a felkészülést sikertelen vizsgaeredménnyel térhettek haza.

Prezentáció vizsga
2021. 05. 13. 15:00
ECDL vizsgaközpont - 12 tanulóból 12 levizsgázott,
OKTKER KFT. (8200 Veszprém, Bartók Béla u. 12.)
7. osztályosok:
Baráth Richárd, Denk Olivér, Havelda Nóra, Horváth Dorottya, Horváth Luca, Kormos Roland, Nagy Liliána, Pataki Tamás, Sári Jázmin, Szabó György, Takács Emese.
8. osztályosok: Csaba Patrik.

Táblázatkezelés
2021. 05. 13. 16:00
ECDL vizsgaközpont - 11 tanulóból 9 levizsgázott,
OKTKER KFT. (8200 Veszprém, Bartók Béla u. 12.)
8. osztályosok:
Csaba Patrik, Kiss Anna, Molnár Réka, Szabó Jázmin, Széphalmi Fanni, Szoboszlai Csaba.
Középiskolások - volt 8. osztályosok: Biki Dóra, Pongrácz Lili, Törteli Boglárka.

Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni.
Az iskolánkban zajló informatika tanításról itt lehet tájékozódni.
A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el.
Összesített táblázat az iskola tanulóinak ECDL vizsgáiról itt érhető el.

Horváth Tünde
informatika tanár

Korábbi hírek:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)