PETŐFI-HÉT
Horváth Tünde 2010-03-16

Hagyományunk

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában kitűntetett időszak a március 15-e előtti hét.
Ekkor minden délután, programok várják az iskola diákjait, amelyek a hagyományos értékek megőrzését, a magyar nemzet összetartozását szolgálják. A tanárok szabadidejük feláldozásával szervezik és készítik elő a feladatokat.

Az idei tanévben a Petőfi-hét megnyitására március 8-án, hétfőn került sor, Szokolainé Polyák Tünde köszöntőjével. Majd a két fő szervező, Horváthné Sáry Zsuzsanna és Éberhardt Ilona tanárnők ismertették a programokat, és a csapatok összetételét. Eigner Edina 7. osztályos tanuló elénekelte a Kormorán együttes Harangok dalát, amit Graczár Dávid 8. osztályos tanuló kísért gitárral. A refrént már az egész iskola együtt zengte.
Egész héten az első négy tanóra szünetében, az iskola rádióban, Petőfi Sándor János Vitéz művéből olvastak fel részleteket a diákok.
Hétfő délután, a szépírási versenyen, a Nemzeti dal első versszakát másolták le az érdeklődök. A hagyományos, mártogatós írásmódot idézték fel tustinta, tollszár és tollhegy használatával.
A népzene dallamai töltötték meg a keddi napot, amikor a táncházra került sor, amit Peidl Éva tanárnő és Szabó Sándor néptáncos irányított.
Szerdán a csapatok mutathatták meg tudásukat, amiről az értékelés bekerült a menetlevelükbe. Az állomások a következők voltak:
1. Kézműves foglalkozás, ahol Boldizsár Krisztina, Fodor Istvánné, Heilig Franciska, Szőllőskei Lászlóné tanárnők foglalkoztatták a diákokat. Nemzetiszínű szalagot fontak, kokárdát ragasztottak.
2. Pilvax-kávéházban Szilágyi Adrienn, Szalma Csilla, Molnárné Fekete Andrea, Kovácsné Kauker Katalin tanárnők adtak a tanulóknak versösszerakó, és szellemi totó feladatot, majd kínálták őket teával.
3. Internetes látogatás a Petőfi Sándor Irodalmi Múzeumban. Horváth Tünde és Éberhardt Ilona tanárnők kérdéseire kerestek választ a csapatok tagjai, és nézegették a relikviákat, a múzeumi tárgyakat.
4. Versmondás helyszínén Horváthné Sáry Zsuzsanna és Szalainé Kelemen Zsuzsanna tanárnők várták feladatokkal a diákokat.
Csütörtökön Éberhardt Ilona tanárnő által összeállított, a magyarsággal kapcsolatos érdekes kérdéseket kellett megválaszolni a résztvevőknek.
A péntekre tervezett Petőfi-futás és focitorna sajnos elmaradt a rossz idő miatt, ezek a következő héten lesznek megtartva.
Hétfőn, március 15-én, a nemesvámosi ünnepségen emlékeztek meg az iskola polgárai az 1848-as eseményekről. Meghallgatták Sáry Lajos polgármester beszédét, amit a hatodik osztályos tanulók műsora követett. Közreműködtek a néptánccsoport tagjai, és Eigner Edina 7. osztályos tanuló. Ezután közösen vonultak a temetőbe az 1848-as emlékműhöz. Végül a fáklyák fényénél az iskola épületén lévő Petőfi Sándor emléktáblára helyeztek el koszorút.
A keddi záró napon avatták fel Petőfi-polgárrá a búcsúzó nyolcadikosok az elsős diákokat, valamint az felsőbb évfolyamokra az idei tanévben érkezetteket. Elmondták az esküt, és magukra öltötték az iskola címeres pólóját. Ekkor került sor a Petőfi-hét értékelésére, a díjak átadására.
A kistérségi rajzpályázat díjait is ekkor adta át Horváth Tünde tanárnő, a pályázat szervezője. A téma 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és Móra Ferenc: Furulya című művének illusztrációja. A győztesek festészeti témájú könyveket kaptak. Minden díjazott oklevélben és cd jutalomban is részesül, ami a kiválasztott munkák gyűjteményét tartalmazza. A nem helyi jutalmazottak postán kapják meg nyereményüket.

Az iskola tantestülete reméli, hogy mindenki talált kedvére való programot. Köszönet mond minden szervezőnek, résztvevőnek.
A következő linkekre kattintva elérhetők a fotóalbumok. Kellemes böngészést!

Rajzpályázat képei
Rajzpályázat eredménylistája

Csoportképek, csapatok

Szépírási verseny

Táncház

Csoportos feladatok

Egyéni vetélkedő a magyarságról

Március 15-i ünnepség

Petőfi-polgár avatás, Zárás

Zrínyi Ilona Matematikaverseny
Horváth Tünde 2010-03-12

Jól logikázott - kiemelkedően szerepelt

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny az ország legnépszerűbb matematikaversenye.
Az elmúlt évben az indulók száma több mint 65000 volt. A kétfordulós verseny (területi és országos) teszt formájában kerül lebonyolításra, amin 3-8. osztályos tanulók vehetnek részt. Célja a matematika népszerűsítése. Az összeállított feladatsorokkal elsősorban a tanulók logikus gondolkodását kívánják mérni.
A 7-8. osztályos tanulóknak a 30 feladatra 90 perc áll rendelkezésükre. A feladatok szövege után öt lehetséges válasz (A, B, C, D és E) található, amelyek közül pontosan egy a helyes.

A megyei fordulóra 2010. február 19-én került sor.
A Veszprém megyében induló 197 versenyzőből a 19. helyezést érte el a nemesvámosi Petőfi Sándor Iskola 7. osztályos tanulója, Szoboszlai Kristóf.
Gratulálunk a szép teljesítményéhez.

Kompetencia mérés eredményei
Horváth Tünde 2010-03-10

Minőségellenőrzés - az oktatás színvonala

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola 6. és 8. osztályos tanulói is minden évben, előírás szerűen részt vesznek az országos kompetencia mérésben matematika és magyar tantárgyakból. Az előző tanév (2008-2009) eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra, amelyben az iskolánk tanulói igen jól teljesítettek. Minden tantárgyban az országos átlag fölötti eredményt értek el, amit a mellékelt összehasonlító táblázat szemléltet.

2008-2009-es tanév

 

Országos átlag

Petőfi Ált. Isk.

Különbség

6. o. Matematika

489
530
+ 41

6. o. Magyar

513
554
+ 41

8. o. Matematika

484
517
+33

8. o. Magyar

502
540
+38

A részletes kimutatás itt elérhető.
A dokumentumok megtekintéséhez Adobe Reader szükséges.

Rovásírás
Horváth Tünde 2010-03-09

Hagyományőrzés - a magyarok ősi írása

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában a tanév rendjében meghírdetett programokon kívül még számos lehetetőséggel élhetnek a diákok.
A magyarságról szóló faliújsághoz kapcsolódóan rovásírás megfejtő versenyre került sor, amelyre az első osztályostól a nyolcadikosig jelentkeztek tanulók. A szöveg elolvasásához természetesen szükség volt az ábécére is, amit kézhez kaptak a diákok. A kódtáblával már értelmet nyertek a jelek, és előbújtak mögőlük a költők szavai. Petőfi Sándor Magyar vagyok versének első versszaka, és Kányádi Sándor Kicsi faluból való verse.

Az eredmény hírdetésre az iskola gyűlésen került sor, ahol aprócska ajándékot kaptak a hibátlan megoldást, és a leadási határidőt betartók. Boszorkányos ceruzát vehettek át Éberhardt Ilona tanárnőtől, hogy a vállalkozó kedvük ne csökkenjen a szövegek megfejtésében. Horváth Tünde tanárnő dícsérő szavait is meghallgatták, amelyben megköszönte, hogy időt és fáradtságot szántak a több ezer éves, ősi magyar írásunk megismerésére.
A helyes megfejtők a következők: Farkas Szabolcs 1.o., Kovács Anita 3. o., Váradi Tamás 3. o., Kovács Ildikó 3. o., Faller Bettina 4. o., Eigner Beatrix 4. o., Farkas Lili 5. o., Németh Csaba 5. o., Csizmadia Zsuzsanna 5. o., Baumgartner Bence 5. o., Suller Levente 5. o., Eigner Edina 7. o., Hamvas Eszter 7. o., Szoboszlai Kristóf 7. o., Bors Rebeka 8. o., Németh Bence 8. o., Szabó Balázs 8. o..

Rovásírásról bővebb ismeretek, rovásírás tankönyv az interneten itt érhető el.
A betűkészletek, hogy szövegszerkesztővel - számítógéppel is írható legyen, innen tölthető le.
A Forrai Sándor Rovásíró Kör honlapja itt érhető el.

Beiratkozás
Horváth Tünde 2010-03-15

BEIRATKOZÁS A PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

Időpont: 2010. március 30 - 31 8.00 - 17.00

Helyszín:

Petőfi Sándor Általános Iskola,
Nemesvámos, Kossuth Lajos u. 22.
Tel: 88/505-600

A beiratkozáskor kérjük, hozzák magukkal:

személyi igazolvány (szülő)

lakcímet igazoló hatósági igazolvány

gyermek születési anyakönyvi kivonata

óvodai vélemény az iskolaérettségről, ennek hiányában a Nevelési Tanácsadó véleménye

sajátos nevelési igény esetén a Nevelési Tanácsadó, illetve a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság véleménye

1 db igazolványkép (4X4-es), + 550 Ft a diákigazolványhoz.

 

Ovisuli
Horváth Tünde 2010-03-09

Ízelítő az iskolai életből

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában az ovisuli program újabb állomásához érkezett.
Március 4-én 16.30-tól kezdődően az óvodások részt vehettek az iskolai életben. Egy rövid kis bábműsorral a negyedik osztályosok szórakoztatták őket, ami a vakond kék nadrágjáról szól. Ezután Kovácsné Kauker Katalin irányításával és segítségével béka csipeszbábot készítettek. Akik megéheztek, ehettek és ihattak is, majd folytatódott tovább a játék.
Eközben a leendő elsősök szülei, a nemrégiben átadott multifunkcionális nyelvi és fejlesztő teremben tájékozódhattak az iskoláról, megismerhették a lehetőségeket, a programokat, amit az idei tanév vetített képei illusztráltak.
Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

Budapesti kirándulás
Horváth Tünde 2010-03-01

Tanulni nemcsak az iskolában lehet

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskolában minden évszakban szerveznek kirándulást, amin az iskola diákjai, a szülők, és a tanárok vehetnek rész. Február 27-én negyven ketten vállalkoztak Horváthné Sáry Zsuzsanna, és Szilágyi Adrienn tanárnők által szervezett budapesti útra.
A Petőfi Sándor Irodalmi Múzeumban kiváló tárlatvezetés, és foglalkoztató füzet segítségével ismerkedtek a kiállítás anyagával, a magyar irodalom szellemi, tárgyi kincseivel. Majd a Szemlő-hegyi barlang cseppköveiben, érdekes formájú kőzeteiben gyönyörködtek. Végezetül a Csodák Palotájában játékosan tanulmányozták a természet törvényeit, a fizika meghökkentő érdekességeit.
Még az időjárás is megszelídült, és a kegyeibe fogadta a csoportot. Feledhetetlen, tanulságos szombati időtöltésnek bizonyult a program, amit mi más is bizonyíthatna jobban, hogy a résztvevők közül jó néhányan, már a következőt - a tavaszit - várják.
Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

Ovisuli
Horváth Tünde 2010-02-22

Óvodások német órán

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola ovisuli programja keretében február 18-án ellátogattak hozzánk a leendő elsősök. A másodikosok német óráján vettek részt. Kovácsné Kauker Katalin tanárnő őket is bevonta a játékos feladatokba, amiket nagy kedvvel hajtottak végre.
Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

ECDL vizsga
Horváth Tünde 2010-02-22

Operációs rendszer modul vizsgaeredményei

A Petőfi Sándor Általános Iskolában az ECDL órákra járó tanulók közül ebben a tanévben eddig kilencen tettek eredményes vizsgát. Az ő sikerükön felbuzdulva még hárman jelentkeztek, hogy ők is megpróbálkoznak vele. A Veszprémben lévő ECDL vizsgaközpontban 2010. február 16-án, 14.00-kor került erre sor. A vizsga mind a hármuknak sikerült.
Az ECDL-ről bővebben itt lehet információt találni. A tanév vizsgaeredményei itt érhetők el.

A következő tanulók, akiknek a vizsgakártyájukba az operációs rendszer modul mellé a megfelelt - vizsgát tett bejegyzés került (és természetesen jár informatikából érte az ötös):

7. osztályosok: Molnár Bence, Pintér Vivien

8. osztályosok: Csizmadia Petra

Az iskola nevében gratulálok nekik:
Horváth Tünde informatika tanár

Iskolai kiállítás diákmunkákból
Horváth Tünde 2010-02-21

Kiállítás az iskolában

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak munkáiból rendszeresen látható kiállítás, a főbejárattól jobbra lévő folyosón. Az új alkotások a tanév első félévének anyagából nyújtanak ízelítőt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Az előző kiállítás alkotásai itt tekinthetők meg.
Rajzpályázati részvételek és eredmények itt érhetők el.

Az alkotók nevében: Horváth Tünde rajz tanár

Korábbi hírek:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)