1956-RA EMLÉKEZTÜNK
Horváth Tünde 2009-10-23

1956. október 23-ról, 2009. október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepélyes megemlékezésére Nemesvámoson a kopjafa melletti kereszteződésben került sor október 23-án délelőtt 10 órakor. Az utcák összefogódzásában találkozott a múlt és a jelen. Oda mentek, akik emlékezni akartak a zsarnokság elleni harca, amikor egy nép felemelte a fejét, és megpróbálta lerázni magáról a reménytelenséget.

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a múltidézés, amit Sári Lajos polgármester beszéde követett. Ebben kiemelte 1956 fontosságát, a mának is irányt mutató szerepét. Ezután a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos tanulói drámai erővel idézték fel egy politikai fogoly életét. A színdarab átnyújtott a jelenlevőknek egy pillanatot a múltból. Megmutatta, hogy csak a díszletek és a jelmezek változnak, az emberi érzések nem. Tudni kell embernek maradni. Fontos a hit, a kitartás, az igazság, a becsület. Az utolsó mondatok kereszt alakban rendezett gondolatai az időtlenségből küldött figyelmeztető üzenetként hangzottak el - "Látjátok feleim szem'tekkel, mik vagyunk? Íme, por és hamu vagyunk."

A kopjafánál a jelenlevők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Nemesvámos nevében a település vezetői, majd az 1956-os vidéki szabadságharcos veteránok, a pénzügyőrség képviselője, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, a cserkészek, és Nemesvámos lakói is. A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

A várakozás és a készülődés pillanatai ide kattintva tekinthetők meg.
Az esemény képei itt érhetők el.

KÉSZÜLŐDÉS 56-RA
Horváth Tünde 2009-10-23

Várakozók október 23-án

Nemesvámoson ebben a tanévben a Petőfi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos diákjai készültek megemlékező műsorral.
Osztályfőnökük, Szalma Csilla tanárnő vezetésével szerepeket tanultak meg, amellyel felelevenítették az 1950-es években jogtalanul elítélt politikai fogoly emlékeit. A meghurcoltattatását, a halálsori gyötrelmeit, a hihetetlen szabadulás pillanatát 1956. okt. 23-án.
Többhetes próbák, a kellékek és a jelmezek beszerzése után, a diákok izgatottan várták az előadás kezdetét. Október 23-án, már kilenc órakor találkoztak még egy utolsó megbeszélésre, és az "utcaszínpad" berendezésére. Ezalatt a közönség is lassan gyülekezett. Megérkeztek az általános iskolások, az 1956-os vidéki szabadságharcos veteránok, a település vezetői, a pénzügyőrség képviselője, a cserkészek, és Nemesvámos lakói is.

A várakozás és a készülődés pillanatai ide kattintva tekinthetők meg.

"IN MEMORIAM" PÁLYÁZAT DÍJÁTADÓJA
Horváth Tünde 2009-10-21

Vendégek a Zenebarátok Klubjában

Október 16-án az "In Memoriam" emlékest vendégei voltak a Zenebarátok Klubjában, Szokolainé Polyák Tünde igazgatónő és Graczár Dávid 8. osztályos tanuló, a Petőfi Sándor Általános Iskola részére meghirdetett pályázat győztese. A diákok feladata egy ma már nem élő popikon életének, és munkásságának bemutatása volt. A Michael Jacksonról írt munkáért, Mustos István adta át a jutalmat. Egy fali órát, és egy Metallica cd lemezt.
Majd zenét hallgattak és beszélgettek az előadókról, zenei stílusokról, irányzatokról, legyen az régiség, vagy újdonság.

Az eseményről készült képek, ide kattintva érhetők el.

A klubban várnak mindenkit, akik kedvüket lelik a zenében. Az összejövetelekre 3 hetente, pénteken 17 órától kerül sor Nemesvámoson, a Római u. 1. szám alatt. A klub életéről, az eddigi összejöveteleikről itt érhetők el információk.

OVISULI
Horváth Tünde 2009-10-21

Iskolába mentek az óvodások

Minden tanévben a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola tanárai meghívják a nagycsoportos óvodásokat az iskolába. Ebben a tanévben októben 19-én, az óvó nénik kíséretében érkeztek meg, hogy részt vegyenek a Márton napi készülődésben. Kovácsné Kauker Katalin, a leendő elsősök tanító nénije, Fodor Istvánné (Panni néni) és Szőllőskei Lászlóné (Irénke néni) várta őket. A játékos foglalkozáson lámpások üvegére festettek egyszerű, szép képeket. November 11-én, majd mécsesek is kerülnek bele. A hagyomány őrző napon együtt fognak vonulni a település utcáin az óvodások az iskolásokkal, amikor is megcsodálhatják a mintákon átragyogó lángocska fényét.

Az eseményről készült képek, ide kattintva érhetők el.

PAPÍRGYŰJTÉS HÓESÉSBEN
Horváth Tünde 2009-10-15

Szorgoskodók a zimankóban

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjait idén megtréfálta az időjárás. Senki sem gondolta volna, hogy az elmúlt időszak kánikulája után, néhány napig lesz csak ősz, majd hirtelen télre vált az idő. A papírgyűjtés első napja, heves széllel és esővel nyitott, ami a következő reggelre havazásba csapott át. Óriás, fehér pelyhek között gyűlt a papír, emelkedett az újrahasznosításra kerülő hulladék szintje a konténerben.
A diákok, amit bírtak, hozták. Cipelték az újságokat, folyóiratokat, széthullott ócska irkákat. Ki a hóna alá kapta a csomagot, ki talicskába rakta, ki kis kocsira. Sokan kértek segítséget a szüleiktől, nagyszüleiktől. Utánfutón is gördültek be papírhegyek.
Idén bizony elmondható a rendezvényről. Emberes munka volt.
Köszönet mindenkinek, aki nem ijedt meg a zord időtől. Aki, hozta, rakta és mérte a papír. Cidriztünk ugyan egy kicsit, de megérte. Ebből a szemétből újra papír lesz, néhány fát biztosan megmentettünk a kivágástól.

A papírgyűjtés képei ide kattintva nyílnak meg.

ISKOLÁNK DIÁKJÁNAK SPORTSIKERE ORSZÁGOS VERSENYEN
Horváth Tünde 2009-10-12

Kiemelkedő siker judoban az országos bajnokságon

2009. október 11-én Baján országos judo bajnokságot rendeztek az 1998-ban született sportolók részére.
A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákja,
Papp Ferenc 5. osztályos tanuló
41 kg-ban indult, és az előkelő 5. helyezést érte el. Gratulálunk neki, büszkék vagyunk rá.

 

IDŐSEK NAPJA
Horváth Tünde 2009-10-09

AZ IDŐSEK KÖSZÖNTÉSE

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-én, köszöntjük őket. Így tettek a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is.

Nagy lelkesedéssel vettünk rész október 4-én, az idősek napja alkalmából a településen szervezett ünnepségen. A sportcsarnokban verset, mesét mondtunk, jelenetet adtunk elő, majd az énekkar egy szép dallal zárta a fellépésünket: "Néked zeng ez a dal" címmel.

Szereplők:
3. osztályosok: Csőgör Boglárka, Eszenyi Alexandra, Hegyi Barnabás, Kovács Anita, Kovács Ildikó, Papp István, Pintér Dominika, Szakaszits Fanni, Varga Dominika.
4. osztályosok: Barabás Klaudia, Faller Bettina, Regenye Dániel.
Énekkar.

Kovácsné Kauker Katalin

 

AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZTÜNK
Horváth Tünde 2009-10-06

1848/49-ES SZABADSÁGHARC HŐSEI

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai idén is megemlékeztek az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtábornokról és a Pesten golyó általi halára ítélt első felelős magyar miniszterelnökről. Olyan emberek voltak ők, akik felemelt fejjel vállalták a hazáért a halált, példát mutatva becsületből. A tragikus órák szívszorító pillanatait élesztették fel az ötödik osztály tanulói, Horváthné Sáry Zsuzsanna tanárnő rendezésében. Köszönet nekik, hogy segítettek életben tartani ezzel a halhatatlan férfiak emlékét, és az eszmét, amit képviseltek. Mert az hal meg igazából, akire nem gondol már senki. Álljon itt a névsor, kik azok, akik átlépték a halált:

Lázár Vilmos főtiszt (ezredes), Gróf Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok, Lovag Poeltenberg Ernő tábornok, Török Ignác tábornok, Lahner György tábornok, Knezics Károly tábornok, Nagysándor József tábornok, Gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, Aulich Lajos tábornok, Damjanich János tábornok, Gróf Vécsey Károly, gróf Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök.

Az emlékműsort a képeink őrzik, amelyek itt érhetők el.

ISKOLÁNK DIÁKJAINAK SPORT SIKERE
Horváth Tünde 2009-10-05

Köztársaság Kupa megyei atlétikai verseny

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai közül két tanuló vett részt szeptember 28-án, a Veszprémben megrendezett atlétikai versenyen. Közel ötszáz diáksportoló mérte össze erejét és ügyességét. A petőfis diákok kiválóan szerepeltek az évfolyamaikban, büszkék vagyunk rájuk. Gratulálunk!

Csomai Dávid 6. osztályos tanuló:
- 1. helyezett távolugrásban
- 2. helyezett kislabda dobásban

Kovács Krisztián 7. osztályos tanuló:
- 12. helyezett kislabda dobásban

TUTTI Kupa cselgáncs verseny

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai közül többen vettek részt a Koroncón megrendezett versenyen. A petőfis diákok itt is kiválóan szerepeltek a súlycsoportjukban. B üszkék vagyunk rájuk, gratulálunk!

- 1. helyezett Szoboszlai Soma 3. osztályos tanuló
- 2. helyezett Papp Ferenc 5. osztályos tanuló
- 2. helyezett Szoboszlai Dániel 2. osztályos tanuló
- 3. helyezett Takács Boglárka 2. osztályos tanuló
- 4. helyezett Linczmayer Enikő 3. osztályos tanuló
- 4. helyezett Szoboszlai Kristóf 7. osztályos tanuló


BŰVÉSZ AZ ISKOLÁBAN
Horváth Tünde 2009-09-30

A bűvész és a kisinasai

A nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola Diákönkormányzata, Szalma Csilla tanárnő szervezésének köszönhetően, ebben a hónapban Varga Attila bűvészt hívta meg. A fiatal előadó a műsorát zenére összeállított "varázslattal" nyitotta meg, amelyben eltűntetett tárgyakat, majd máshonnan újból előhúzta azokat. Napilapból gyümölcslevet töltött pohárba, kendőt tojássá változtatott, lyukas hengerekből szalagot gombolyított elő. Szétvágott legyezőt újra sértetlenné tett, kötelet bottá egyenesített, kártyákkal bűvészkedett. Sőt még sétapálcát is lebegtetett.

Az előadás másik részében, bevonta a diákokat is, akik nagy kedvvel vettek benne részt. Labdákat, kendőket, pénzérméket, kártyákat használt a gyerekek segítségével. Bemutatta a csoda könyvét, amely bűvészhez méltóan hol üres volt, hol kártyalapokkal telt meg, máskor pedig útmutatót tartalmazott a "varázslatokhoz".
Mesélt a bűvészetről, szívesen válaszolt a kérdésekre, de a titkait nem adta ki. Pár trükköt megtanított még búcsúzóul, amit nagy igyekezettel próbált elsajátítani a közönség.

A vidám hangulatú délután kellemesen telt, mindenki jól érezte magát.
Ide kattintva böngészhetők a varázslát idejéről készült fényképek.

A bűvész honlapját itt lehet meglátogatni.

Korábbi hírek:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107.

(copyright: Petőfi Sándor Általános Iskola)